Velkommen til arkeologiformidlingsbloggen!

Mange museer, fylker og andre institusjoner formidler temaer fra forhistorien, helt fra steinalderen til middelalderen. Hvert år blir det arrangert et seminar der deltagere får anledning til å dele sine erfaringer og få ny inspirasjon om forskjellig fomidling av arkeologisk kunnskap. Arrangør av seminaret blir byttet på fra år til år.

I tillegg til å informere om neste seminar håper vi at denne bloggen kan være et sted å utveksle informasjon og hjelpe hverandre. Hvis noen har forslag til noe som burde vært skrevet her er bloggansvarlig for forumet jarle@nordmore.museum.no







torsdag 16. februar 2012

Referat fra formidlingssamling i Kristiansand

Da var årets seminar i Kristiansand over… og her kommer et (subjektivt) referat fra seminaret; Fylkeskonservator i Vest-Agder Frans-Arne Stylegar åpnet seminaret og slo fast at seminaret nå var en årlig tradisjon – etter litt usikkerhet ble vi enige om at det var Espen Kutschera og Ragnar Orten Lie som arrangerte det første formidlingsseminaret for arkeologer på Hordamuseet i 2005. Snorre Haukalid, også ansatt i Vest-Agder fylkeskommune, fortalte litt mer om bakgrunnen for seminaret – at det fra starten bestod av en gruppe arkeologer som ønsket å formidle forhistorien på en mer levende måte. Han fortalte også kort om fylkeskommunens engasjement i den kulturelle skolesekken (DKS). Men han advarte også mot at DKS kan bli en sovepute, og at man hele tiden må tilby gode produksjoner.


For å kunne gjøre på det som man liker kan man bli med i den kulturelle skolesekken :) Slik som krydderjentene i ut i vår hage 2

Foredragsholder Gunnar Horn ble syk, så første innlegg var av Siv Anita Lundø Vikshålan og Emma Nielsen fra Veien Kulturminnepark. De fortalte om et rollespill om jernalderen, som de har laget i samarbeid med Sindre Westgård i Tidsreiser. Kulissene er den flotte hallen på Veien. Rollespillet er beregnet for skoleklasser. Snorre Haukalid fortalte så om erfaringer de hadde gjort i forbindelse med rollespill om vikingtid i Vest-Agder. Perspektivet her var litt annerledes, fordi målet med opplegget var å skape entusiasme for nærmiljøets kulturminner, og målet ble nådd selv om både rollespill og kunnskap om vikingtid var noe begrenset... Etterpå fortalte Ragnar Orten Lie og Espen Schanche fra Vestfold fylkeskommune om byggingen av gildehallen i Borreparken. Det er virkelig en diger hall som skal bygges, og det er lagt ned mye arbeid i få riktige motiv til de fire søylene som er midtpunktet i hallen.

Intereserte tilhørere på formidlingssamling.

Videre fortalte Trond Ole Bertelsen om hvordan man kan leve av kulturminner. Han driver et enkeltmannsforetak, med hovedvekt på arkeologisk formidling i samarbeid med Vest-Agder fylkeskommune. Men også andre friluftsaktiviteter knyttet til skoleverket, i tillegg til events for voksne. Anne Traaholdt og Kjartan Fønstelien fra Akershus fylkeskommune fortalte om det snodige prosjektet på Labo i Son kommune, hvor de altså har fått tilkjørt flere lastebillass med kulturlag – jord med historiske gjenstander i – som skoleklasser og andre får lov til å være med å grave ut som ekte arkeologer. De fortalte også om skilting og tilrettelegging av kulturminner – noe som kanskje burde være et tema på neste års seminar? Finnes det alternativer til de vanlige opplysningsskiltene? Ellers gjorde historien om sjøormen i Mjøsa sterkest inntrykk på meg – sjøormen var så enorm at da den døde ble alle stredene mellom Moelven og Lillehammer griset til med blod og galle. Deretter var Det Espen Kutschera som med energi og entusiasme fikk søm og stil til å høres spennende ut. Også var første del av dagen slutt.


På kveldstid viste Gunhild Aaby (Vest-Agder-Museet) frem sine metallurgiske evner – og selv om hun selv ikke syntes det var noe særlig… så syntes alle andre det var gøy å støpe egne tinnsoldater. Ivar Malde (Kviljo Buemakeri) viste frem buer og piler i naborommet. Ivar er en dyktig buemaker. Han selger både utstyr og arrangerer kurs.

På kvelden var det middag på Lasaretthøyden. Tidligere museumsbestyrer Jan Henrik Munksgård fortalte om Odderøyas historie.
Lintråder trylles fram på nærmest magisk vis fra tørre "gresstrå"

 
Tidlig neste morgen viste Kathrine Bringsdal oss noe nærmest magisk da hun dro den visne halmen gjennom ei spikermatte og plutselig stod der med et gråaktig hår i hånda. "Håret" ble så spunnet til lintråd. Og hun vist forskjellig stoff som var laget av lintråd.

Inger Helen Kilsti holder foredrag om drama og fortellerteknikk.

Etterpå holdt skuespiller Inger Helen Kilsti et foredrag om hvordan drama/fortellerteknikk kan brukes i formidlingen. Hun nevnte blant annet at når fagfolk skal fortelle noe, så velger de ofte en vitenskapelig formidlingssjanger, hvor det legges vekt på å fremstille fakta på en objektiv og korrekt måte. Inger Helen viste oss noen utfordringer og noen mulige løsninger. Etterpå fortalte Simen Lunøe Phil og Anette Rattfelt fra fyrmuseet på Lindesnes oss om blåbær – og akkurat da begynte jeg å bli litt stresset fordi vi hadde avtalt en omvisning på veteranbåten Hestmanden som jeg så vi ikke kom til å rekke. Men jeg fikk utsatt omvisningen og kunne la Erik Alfred fra Handverksfabrikken få siste innlegget på seminaret. Og igjen var det et innlegg med energi og pågangsmot som ga den gode følelsen av at alt er mulig.
Erik Alfred fra Handverksfabrikken holder innlegg.
Avslutningsvis ble det bestemt at Vestfold fylkeskommunen skulle arrangere seminaret neste år.

Ansvarlig i Kristiansand var Gunhild Aaby, Ghattas Sayej og Snorre Haukalid

Referat ved Snorre Haukalid

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar